Najbolji način da izgubite kile

Image

Ukoliko želite smršati i zadržati željenu težinu tada za vas vrijedi pravilo "Promjena životnog stila, sve drugo su bajke". Sve dijete, kapsule, magični recepti i ostalo slične prirode vam može pomoći da skinete pokoju kilu. Naravno s nečim od navedenog možete jako smršati, a nešto je prodavanje magle,a da ne pričam o štetnom uticaju na vaše zdravlje. Iako i ono s čim možete sigurno smršati uz pomoć trikova, a uglavnom se odnosi na dijete, je samo "quick fix".

 

Što je loše sa “quick fix” metodama?

Kod tih metoda je loše, to što ih je gotovo nemoguće provoditi duži vremenski period. Neki prosjek unesenih kalorija za prosječnu osobu je, kako stručnjaci kažu, 2.000 kalorija dnevno. Gledajući dijete, njihov glavni slogan  je jesti manje od tih 2.000 kalorija.

Odnosno reguliši sve živo i smršaj brzo, a šta kad dođe do isrpljenog organizma? Istina da se smrša, ali osobe koje krenu sa dijetama kad tad se vrate starim navikama. Neke prije, neke kasnije, ali kada se sve sumira gotovo svi se vrate starim navikama, prije ili kasnije. To se događa zbog nedostatka kalorija, koje organizam pođe tražiti na sve moguće načine te se onda prije ili kasnije te kalorije i unesu ponovno.

Vjerovatno vam je poznat pojam "jojo efekt". Taj efekt je poslijedica gore navedenih razloga. Vi možete prirodne procese prevariti na kratko ili nešto duže vrijeme, ali prije ili kasnije će to doći na naplatu, ukoliko nije došlo do promjene životnog stila. Možda ćete reči da su "quick fix" metode promjena životnog stila, ali to je daleko od toga. Pošto se ide protiv nečega što je prirodni proces.

 

Što je prirodni proces?

Kao što i sama riječ "proces"  govori, to je nešto što traje. Ne događa se preko noći i ne može se prevariti. Mislim, može se prevariti na neko kratko vrijeme, ali dugoročno ne! Prilikom pokušaja da se prevari proces dolazi do "jojo efekta", to jest stvari se vrate na početak i tako u krug, a to vas vjerujem ne impresionira baš.Još gora stvar je što zbog iscrpljujucih dijeta izgubite mišićnu masu,samim tim usporite svoj metabolizam pa je obično povratak kila jos veći od onih koje ste izgubili.

Onog trenutka kada se odlučite da promjena životnog stila bude vaš vodič, koji ćete slijediti na principu prirodnog procesa,tada ćete uočavati promjene na bolje, ali isto tako te promjene će se događati nešto sporije. Čak do toga da ćete mršati od 0.5 - 2 kilograma mjesečno, a kao neki prosjek bi bilo 1 kilogram mjesečno. Što na prvu izgleda malo, ali na godišnjem nivou je to u prosjeku 12 kilograma manje, a to je fina cifra.

 

Dali moraju biti savršeni uslovi da bi se uspjelo? 

Ako pogledate prirodu i prirodne procese doći ćete do zaključka da uslovi nisu uvijek savršeni. Ipak sve napreduje, bez obzira na nesavršene uslove.
Znači nisu potrebni savršeni uslovi i ne treba sve biti savršeno posloženo da bi se postigao uspjeh.
Nećete svaki dan vidjeti promjene u ogledalu, ali ukoliko se strpite nekoliko mjeseci, bez obzira na nesavršenosti na koje ćete nailaziti putem i vi ćete ostvariti uspjeh. Isto tako je važno za naglasiti činjenicu da će oni koji vas nisu vidjeli neko duže vrijeme biti fascinirani promjenama na vama. Upravo onima koje su se akumulirale vremenom i slijedom prirodnog procesa.

Naš  glavni cilj je promijeniti životne navike jednom zauvijek,one loše koje smo godinama sticali zamijeniti dobrim ,njegovati ih i usavršavati do kraja života.Za uzvrat dobićemo prvenstveno dobro zdravlje,dosta energije,dobro raspoloženje,ubrzan metobolizam koji nam dozvoljava da se ponekad i “opustimo”,i naravno dobar željeni izgled kao i još mnogo toga.

Ono što ne smijemo zaboraviti je da sve što je brzo je i kuso,tako da ovo mora biti tok jednog prirodnog procesa.

Zato se naoružajte voljom,strpljenjem i vjerovanjem u sebe i svoj karakter,počnite da volite svoje nove navike,i rezultati će doći brže nego što očekujete, a vi ćete uživati u njima.

I naravno što prije počnete bliži ste cilju.Što spada pod promjenu životnog stila

- Uvođenje fizičke aktivnost u vaš život i to onda praktikovati minimalno tri puta nedeljno. S tim da su nesavršenosti dozvoljene u razumnoj mjeri naravno. 

- Promjene prehrambenih navika. Unositi više vlakana, kroz voće , povrće i žitarice cijelog zrna, u organizam radi bolje probave. Imati više manjih obroka dnevno - radi bržeg metabolizma.  Probajte da se odreknete teške industrijski obrađene hrane koja je jedan od glavnih krivaca za sve loše danas I da je zamijenite prirodnim stvarima.Zapamtite sve ono što nas približava prirodi dobro je za nas i naše zdravlje,jer mi ustvari jesmo samo dio nje. Isto kao i sa vježbanjem, tako su i ovdje nesavršenosti u razumnoj mjeri dozvoljene.

 


Koje su sve prednosti promjene životnog stila 

Ako budete istrajni i usvojili zdrav stil života,koji će vam vremenom postati nešto sasvim prirodno  ,a ne obaveza,i sami ćete zaključiti koje prednosti dobijate. 

ATHLETIC  je tu da vam da volju,podršku,motivaciju i uz dobro društvo i zabavu taj proces učini lakšim i zanimljivijim.

Mi vjerujemo u vas,SREĆNO!